Vi fornyer nettsiden

I forbindelse med fusjonen mellom Fabeko, Betongfokus og Betong Norge - Betongelementforeningen jobber vi nå med å fornye vår nettside. Takk for tålmodigheten.

Betongelementprisen 2023 til Pir

Foto: Fin Serck-Hanssen

Betongelementprisen for 2023 er tildelt Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter for cowork-prosjektet Pir i Ålesund.

– Bygningen har en sterk tilstedeværelse og utstråling, som gjør den til en naturlig del av bybildet – med en enkelhet som i seg selv begeistrer, sier juryen i sin begrunnelse.

Betongelementprisen for 2023 er tildelt Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter for cowork-prosjektet Pir i Ålesund. Prosjektet er tegnet på oppdrag for Pir Eiendom.

Prisen ble etablert i 1987 av Norske arkitekters landsforbund, Rådgivende ingeniørers forening og Betong Norge, og deles ut annethvert år som en anerkjennelse for talentfull og god arkitektonisk bruk av betongelementer. Prisen skal stimulere til innovativ og estetisk bruk av betong.

– Vinneren av Betongelementprisen 2023 viser hvordan betongelementer bidrar til et moderne og urbant uttrykk, som i sin helhet definerer et særegent og raffinert næringsbygg. Bygningen har en sterk tilstedeværelse og utstråling som gjør den til en naturlig del av bybildet – med en enkelhet som i seg selv begeistrer, sier juryen i sin begrunnelse.

Foto: Fin Serck-Hanssen

 

Kortreist betong

Den rigide betongstrukturen i Pir står i sterk kontrast til Ålesund sin gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spisse tårn. Designet er repeterende, fargerikt og uttrykksfullt, og komplimenterer den dekorative jugendstilen. Målet har vært å reflektere Ålesunds livlige fargepalett i utformingen i prosjektet, og betongelementene i Pir er designet for å være fulle av dybde og karakter.

I dette prosjektet har oppdragsgiver hatt som mål å støtte norske bedrifter og designere, og det er benyttet lokale produsenter, designere og materialer.

Betongkonstruksjonen er produsert av Spenncon i Hjørungavåg på Sunnmøre. Betongen er pigmentert i en rød farge fra Bayferrox, som endres med elementene og understreker hvordan klimaet på Sunnmøre er i konstant endring. Når det regner blir det mørkerødt, og i direkte sollys er huset nesten lyserosa. Den fargede sementen går også igjen i byggets hovedtrapp.

Foto: Fin Serck-Hanssen


– Juryen gleder seg overordnet over å se en satsning som forener enkelhet, raffinement og styrke, og som tilsynelatende er en suksess for byens næringsliv og teamet bak satsningen. Juryen vil også berømme høy grad av generalitet. Pir vil stå som en ambassadør for å kunne bruke bygg på flere måter, uten for store bygningsmessige endringer.

Juryen har bestått av juryleder Kristoffer Øyen og Mette Røsbekk fra Norske arkitekters landsforbund, Bjørn Uppstad fra Rådgivende ingeniørers forening og jurysekretær John-Erik Reiersen fra Betong Norge.

Prisen tildeles under en seremoni på toppen av Pir, onsdag 6. desember.

Teamet bak Pir ble hedret under en prisutdeling den 6. desember. Fra høyre: Anja Solevågseide (Pir Eiendom), Åsmund Lunde (Spenncon), Kjell Oscar Pettersen (Sandbakk og Pettersen arkitekter) og Magnus Asker Pettersen (Mad arkitekter). Foto: Mad arkitekter / Kyrre Sundal.

 

Hederlig omtale til arkitektene for Drammen tinghus og Brunstranda rasteplass og servicebygg

To andre byggeprosjekter får hederlig omtale og diplom av juryen: Drammen tinghus av Add arkitekter (tidligere Dyrvik Arkitekter) og Brunstranda rasteplass og servicebygg i Lofoten, som er en del av Nasjonale turistveger, av Vatn Architecture og Jørgen Tandberg Arkitekt MNAL.

 

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: