Vi fornyer nettsiden

I forbindelse med fusjonen mellom Fabeko, Betongfokus og Betong Norge - Betongelementforeningen jobber vi nå med å fornye vår nettside. Takk for tålmodigheten.

Foto: Fin Serck-Hanssen

Betongelementprisen for 2023 er tildelt Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter for cowork-prosjektet Pir i Ålesund.

– Bygningen har en sterk tilstedeværelse og utstråling, som gjør den til en naturlig del av bybildet – med en enkelhet som i seg selv begeistrer, sier juryen i sin begrunnelse.

Betongelementprisen for 2023 er tildelt Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter for cowork-prosjektet Pir i Ålesund. To andre byggeprosjekter får hederlig omtale og diplom av juryen: Drammen tinghus av Add arkitekter og Brunstranda rasteplass og servicebygg i Lofoten, som er en del av Nasjonale turistveger, av Vatn Architecture og Jørgen Tandberg Arkitekt MNAL.

Juryens beskrivelse av Pir

Pir er et nytt, robust og stilrent kontorbygg i sentrum av Ålesund, byen som er kjent for sin jugendarkitektur. Den enkle betongkonstruksjonen til Pir står i kontrast til Ålesunds gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spisse tårn. Formspråket er repeterende, fargerikt og uttrykksfullt. Det både kontrasterer og komplimenterer byens jugendstil.

Bygget med sine fasader har et enkelt, men raffinert uttrykk bestående av et strengt grid av presise avfasede fasadeelementer som rammer inn store glasspartier. Uttrykket er industrielt, ærlig og tilpasningsdyktig og har referanser til den omkringliggende 60/70-talls arkitekturen.

Betongelementene er designet for å gi dybde og karakter. Fasaden er pigmentert i en rødfarge fra Bayferrox og fargebruken har referanser til den tradisjonelle jugendarkitekturen. Den er med på å gi spill i skygger, og en forsterkende kontrast når fasaden blir fuktig. Rødfargen varierer i takt med været og understreker hvordan klimaet på Sunnmøre er i konstant endring. Den fargede sementen brukes også i bygningens hovedtrapp. Betongen er støpt i håndlagede forskalinger som er produsert av Spenncon.

I prosjektet er det benyttet lokale produsenter, designere, produkter og materialer for å støtte norske bedrifter og ressurser. Gjennom hele prosessen har det blitt satt et premiss at prosjektet skal være så "kortreist" som mulig.

Pir har blitt til gjennom et tett samarbeid mellom arkitekt og byggherre, og samtlige utførende parter har fått mulighet til å påvirke sluttresultatet. Det har vært aktiv medvirkning fra alle prosjekterende og utførende. Lokalkunnskap blant leverandører har vært essensiell, og dette har vært med på å forme arkitekturen. Byggets betong, som er produsert av Spenncon i Hjørungavåg, har med sine lokale håndverkere og produksjon gjort det mulig å lage et høyst skreddersydd og unikt bygg.

Juryens begrunnelse

Vinner av Betongelementprisen 2023 viser hvordan betongelementer bidrar til et moderne og urbant uttrykk som i sin helhet definerer et særegent og raffinert næringsbygg.

Bygningen har en sterk tilstedeværelse og utstråling, som gjør den til en naturlig del av bybildet – med en enkelhet som i seg selv begeistrer.

Det enkle grepet gir maksimal utnyttelse og en stolt, nær kubisk figur. Juryen vil tilføye at fasaden langs 1. etasje har vært diskutert og det stilles spørsmål ved om byveggen med dens innganger og fasader kunne ivaretatt overgangen til byrommet i større grad.

Juryen gleder seg overordnet over å se en satsning som forener enkelhet, raffinement og styrke, og som tilsynelatende er en suksess for byens næringsliv og for teamet bak satsningen.

Juryen vil også berømme høy grad av generalitet. Pir vil stå som en ambassadør for å kunne bruke bygg på flere måter, uten for store bygningsmessige endringer.

På bakgrunn av dette har juryen besluttet at Betongelementprisen 2023 skal tildeles Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter i godt samarbeid med oppdragsgiver og elementfabrikk.

I juryen

Juryen har bestått av juryleder Kristoffer Øyen og Mette Røsbekk fra Norske arkitekters landsforbund, Bjørn Uppstad fra Rådgivende ingeniørers forening og jurysekretær John-Erik Reiersen fra Betong Norge.

Pir - prosjektfakta

Adresse: Keiser Wilhelmsgate 22, 6003 Ålesund.
Program: Kontor, co-work, restaurant, event.
Byggherre: Pir Eiendom.
Arkitekt: Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter.
RIB: Tømmerdal Consult.
Entreprenør: Ålesund Bygg.
Betongleverandør/produksjon: Spenncon.
Ferdigstilt: 2021.
Areal: 5.500 kvm.

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: